Prothetische voorzieningen

U kunt bij Rodin Dental Clinic terecht voor prothetische voorzieningen. Indien u enkele tanden of kiezen mist, kunnen wij voor u een gedeeltelijke (partiële) prothese maken. Wanneer u helemaal geen tanden meer heeft is een volledige prothese geschikt voor u. Dit dient ter vervanging van de ontbrekende tanden, zodat u nog goed kunt blijven eten, lachen en praten. Deze vervanging gebeurt met behulp van een plaatje of frame. Beiden zijn uitneembaar, zodat ze goed schoongemaakt kunnen worden. Ook is het mogelijk om bij ons een klikgebit te nemen: een uitneembaar plaatje wat vastgemaakt wordt aan implantaten.

Op deze webpagina kunt u meer informatie over prothetische voorzieningen vinden betreft:

Rodin Dental Clinic prothetische voorzieningen

Plaatje of frame

Een plaatje wordt van kunststof gemaakt en komt op de slijmvliezen van de mond te liggen. Een frame heeft daarentegen een metalen basis. Hierop worden de tanden en kiezen met een laagje kunststof geplaatst. Bij een frame zorgen haakjes (ankers) om de eigen kiezen in uw mond voor extra houvast. Met behulp van de haakjes en onzichtbare drukknopjes komt het geheel goed vast te zitten. De haakjes worden weggewerkt aan de achterkant van de tanden en zullen vrijwel niet zichtbaar zijn.

Beide materialen hebben zo hun eigen eigenschappen. Het verschil tussen een plaatje of frame zit niet alleen in het materiaal. Een frame zit vaster, maar heeft soms zichtbare haakjes. Een plaatje zit iets losser, maar is een stuk voordeliger. De behandelaar zal uitgebreid de voor- en nadelen van zowel het plaatje als de frame met u bespreken, waarna u samen met de behandelaar kiest voor de optie waar u zich het best bij voelt. Bij alle prothetische voorzieningen is het echter wel van belang om deze goed te reinigen. Onder een plaatje of frame kunnen namelijk veel etensresten achter blijven. Met behulp van speciale protheseborstels kunt u deze etensresten goed verwijderen uit de prothese. Ook is het van belang om uw slijmvlies onder de prothese en uw tanden goed te blijven reinigen. 

Volledige prothese

Een volledige prothese, ook wel een kunstgebit genoemd, moet esthetisch goed en mooi worden gemaakt. Daarnaast is het belangrijk dat een kunstgebit goed vastzit. Prothesen worden gemaakt door de tandarts in samenwerking met een tandprotheticus.  

Het kan ook voorkomen dat er een immediaat prothese moet worden gemaakt. Dit gebeurt wanneer uw eigen gebit niet meer te behouden is. Deze vorm van prothetiek is een behandeling waarbij uw kiezen worden getrokken en u direct een prothese in de mond krijgt. Hierna heeft u een rustperiode van ongeveer 2 tot 3 maanden. In deze periode verandert de vorm van uw gebit, waardoor de prothese na deze periode aangepast zal moeten worden. Op deze manier bent u nooit tandeloos, waardoor dit proces niet voor verdere dagelijkse belemmeringen hoeft te zorgen.

Partiële prothese

Een partiële prothese is een gedeeltelijke prothese. Dit kan van pas komen wanneer u een enkele tanden en/of kiezen mist. De partiële prothese zorgt voor verbetering van uw spraak en helpt met beter kauwen en bijten. Daarnaast zorgt de partiële prothese voor bescherming tegen slijtage, voorkomt het verschuiving van de tanden en ziet uw gebit er esthetisch mooier uit. Een partiele prothese kan zowel een plaatje als een frame zijn.

Het eerste bezoek

Tijdens het eerste bezoek worden alle wensen, voor- en nadelen én mogelijkheden besproken, waarna u bij akkoord direct kunt beginnen met afdrukken voor een prothese.

Wij adviseren u voorafgaand aan de behandeling eerst contact op te nemen met uw zorgverzekeraar om te achterhalen of u recht heeft op een vergoeding. Daarnaast kunt u op onze website alle informatie over onze tarieven lezen.

Wilt u meer informatie over prothetische voorzieningen? Neem dan contact met ons op door te bellen of door het contactformulier op onze website in te vullen.