Kaakchirurgie

Bij Rodin Dental Clinic beschikken wij over kaakchirurgie. De kaakchirurg of een tandarts gespecialiseerd in kaakchirurgie is een specialist op het gebied van het behandelen van Mondziekten, Kaakchirurgie en Aangezichtschirurgie; met name de chirurgische aspecten van de nodige behandelingen. Hierdoor wordt een kaakchirurg ook wel een ‘MKA-chirurg’ genoemd. Een kaakchirurg heeft zowel de opleiding Geneeskunde als Tandheelkunde voltooid en heeft zichzelf vervolgens gespecialiseerd op het gebied van kaakchirurgie.

U kunt hier meer informatie vinden over:

Rodin Dental Clinic kaakchirurgie

Het (eerste) bezoek

Veelal bij uitgebreidere tandheelkundige behandelingen, zoals ook bij kaakchirurgie wordt het eerste bezoek gebruikt om een diagnose vast te stellen en voor het opzetten van een behandelplan. Voor een goed behandelplan zal er eerst een grondig mondonderzoek plaatsvinden. Dit gaat veelal gepaard met het maken van röntgenfoto’s. De kaakchirurg zal uitgebreid de wensen en mogelijkheden doornemen, waarna de behandeling indien gewenst direct gestart kan worden.

Wat doet een kaakchirurg?

Een kaakchirurg behandelt onder andere letsels van de beenderen van het aangezicht en weke delen die daarbij horen; denk hierbij aan de huid of slijmvliezen. Ook behandelt een kaakchirurg afwijkingen rondom het slijmvlies van de mond en gezwellen in de mondholte. Daarnaast kan een kaakchirurg ook aangeboren afwijkingen of afwijkingen na trauma behandelen.

Veel voorkomende behandelingen die een kaakchirurg uitvoert zijn:

 • Behandelen gezwellen van de mondholte en naaste omgeving
 • Diagnostisch onderzoek
 • Chirurgische wortelkanaalbehandelingen
 • Chirurgische verwijdering van moeilijke verstandkiezen of wortelrestanten
 • Chirurgische verwijdering van wortelpunten
 • Aanleggen van kunstwortels t.b.v. implantaten
 • Behandelen van cysten en ontstekingen in de mond
 • Behandelen van letsel aan de tanden als gevolg van een ongeval
 • Afwijkingen corrigeren rondom het aangezicht
 • Correcties van de kaak

Zorg na een behandeling

Na een behandeling bij de kaakchirurg kunt u gelijk doorgaan met uw dag. Rodin Dental Clinic heeft enkele tips voor u voor na een behandeling bij een kaakchirurg.

 1. Wacht met eten tot de verdoving is uitgewerkt. Zo vermijdt u dat u per ongeluk op uw wang bijt.
 2. Vermijdt warme dranken tot de verdoving is uitgewerkt. Zo vermijdt u dat u per ongeluk uw mond verbrandt.
 3. Zwelling kunt u zoveel mogelijk beperken door uw wang goed te koelen.
 4. Bij gebruik van gaasjes kunnen deze na 30 minuten verwijderd worden.
 5. De eerste 24 uur wordt geadviseerd niet of zo min mogelijk te roken.
 6. De eerste 24 uur wordt afgeraden om te spoelen en dit krachtig uit te spugen.
 7. Eet 3-5 dagen na een behandeling voornamelijk zacht, niet te warm eten.
 8. Hechtingen lossen op of worden verwijderd rond 14 dagen na de behandeling.

Samenwerking kaakchirurg

Om een afspraak bij een kaakchirurg of tandarts gespecialiseerd in chirurgie te kunnen krijgen is een verwijsbrief nodig. Zonder verwijsbrief is het niet mogelijk om een afspraak in te plannen. Deze verwijsbrief kan een tandarts, huisarts of andere medische specialist voor u voorschrijven.

Vanwege de zeer diverse behandelingen die een kaakchirurg kan uitvoeren is het belangrijk om goed intercollegiaal contact te hebben. Zo werkt een kaakchirurg nauw samen met een orthodontist voor bijvoorbeeld een behandeling voor correcties van de stand van de kaken. Daarnaast werkt een kaakchirurg nauw samen met tandartsen en tandprothetici om behandelingen met bijzondere prothetische voorzieningen uit te voeren. Zo vragen verschillende behandelingen om contact met verschillende medische specialisten.

Redenen contact opnemen na behandeling

 • Problemen met slikken
 • Hevige nabloeding voor langere tijd
 • Hevige pijn die 4 dagen na de behandeling nog niet is afgenomen
 • Toenemende of blijvende zwelling die 4 dagen nog niet is afgenomen

 

Indien u zich ergens zorgen over maakt adviseren wij u om ons te bellen. Wij kunnen uw vragen beantwoorden en u helpen om een gerustgesteld gevoel te krijgen.

Kosten kaakchirurg

Kaakchirurgie wordt vanuit het bassipakket van uw zorgverzekering vergoed. Indien u ouder bent dan 18 jaar geldt dat u een eigen risico kan hebben. De exacte regels omtrent voorwaarden voor vergoedingen verschillen per zorgverzekeraar. Wij adviseren u voorafgaand aan de behandeling eerst contact op te nemen met uw zorgverzekeraar om te achterhalen of u recht heeft op een vergoeding. Daarnaast kunt u op onze website alle informatie over onze tarieven lezen.

Wilt u meer informatie over kaakchirurgie? Neem dan contact met ons op door te bellen of door het contactformulier op onze website in te vullen.