Implantologie

Bij Rodin Dental Clinic zijn behandelingen met implantaten mogelijk. Een tandarts of tandarts-implantoloog kan één of meerdere tanden met implantaten vervangen. Implantaten zijn kunstwortels van titanium die geplaatst kunnen worden ter vervanging van tanden of kiezen. De implantaten zijn net zo lang als natuurlijke tandwortels en groeien in een korte tijd stevig vast in het kaakbot. Een implantaat neemt de functie van een tandwortel over en geeft de kauwkracht van het implantaat door aan het kaakbot. Hierdoor dienen implantaten als sterke basis voor bijvoorbeeld een kroon, brug of kunstgebit. Tevens zorgt het ervoor dat het resterende kaakbot op de plek waar een tand of kies ontbreekt door de belasting vitaal blijft en niet verloren gaat.

Meer informatie over implantologie:

Rodin Dental Clinic implantologie

Het eerste bezoek

Veelal bij uitgebreidere tandheelkundige behandelingen, zoals ook bij implantologie wordt het eerste bezoek gebruikt voor een diagnose vaststellen en het opzetten van een behandelplan. Voor een goed behandelplan zal eerst een grondig mondonderzoek plaatsvinden. Dit gaat veelal gepaard met het maken van zowel de gebruikelijke röntgenfoto’s als speciale CBCT 3D-röntgenfoto’s. Met behulp van een CBCT scan kan een behandelaar de kwaliteit en hoeveelheid van het kaakbot bepalen. De behandelaar zal uw wensen en mogelijkheden uitgebreid bespreken, waarna u kunt bepalen of en wanneer het behandeltraject kan beginnen.

Reiniging en het genezingsproces

Bij implantaten moet rekening gehouden worden met het feit dat implantaten erg gevoelig zijn voor ontstekingen. Met behulp van reinigingen bij ons en goede zelfzorg bij u thuis kunnen wij er samen voor zorgen dat de implantaten lang meegaan in een gezonde mond. Indien u de mond en de implantaat niet goed reinigt is er kans dat u peri-implantitis krijgt, waarna zowel het kaakbot als de implantaat verloren kan gaan.

Een implantaat wordt chirurgisch onder plaatselijke verdoving aangebracht. Wanneer het nodig is om hechtingen te verwijderen dan zal dit binnen 2 weken gebeuren. Het genezingsproces van een implantaat kan totaal een half jaar duren. Gedurende deze periode komt u enkele keren terug naar de praktijk, zodat het genezingsproces gemonitord kan worden.  Nadat de implantaat genezen en vastgegroeid is kan het proces van het maken van de permanente overkapping beginnen; denkend aan het maken van een kroon, brug of prothese.

Het klikgebit

Implantaten kunnen gebruikt worden bij onder andere het klikgebit. Indien u een kunstgebit heeft met weinig houvast in de kaak kan het kunstgebit minder fijn zitten. Om dit op te lossen kunnen er twee of vier implantaten geplaatst worden. Vervolgens wordt een volledige prothese gemaakt die vastklikt op de implantaten. Vandaar de naam klikgebit. Deze implantaten worden vastgezet in uw kaakbot en bieden hierdoor een goede houvast voor het klikgebit. Hierdoor beweegt het klikgebit niet tijdens eten of praten.

Om voor u een optimaal klikgebit te kunnen maken is het belangrijk om tijdens het opstellen van behandelplan goed te kijken naar aspecten als kaakhoogte, kauwkracht, botkwaliteit en tandvlees. Ook verschillen Implantaten in de onderkaak en bovenkaak ten opzichte van elkaar. In de onderkaak hebben implantaten veelal minder houvast. Dit komt omdat de onderkaak meer beweegt en inspanning moet uitoefenen, waardoor de houvast juist belangrijk is. Het klikgebit wordt minder vaak toegepast in de bovenkaak gezien de bovenkaak meer houvast bied.

implantaten Rodin Dental Clinic

Kosten implantologie

De kosten verschillen voor een behandeling met één implantaat in vergelijking met een behandeling waarbij een steg wordt geplaatst. Per verzekeraar verschillen de voorwaarden en de hoeveelheid van een vergoeding. Wij adviseren u voorafgaand aan de behandeling eerst contact op te nemen met uw zorgverzekeraar om te achterhalen of u recht heeft op een vergoeding. Daarnaast kunt u op onze website alle informatie over onze tarieven lezen.

Wilt u meer informatie over implantologie? Neem dan contact met ons op door te bellen of door het contactformulier op onze website in te vullen.