Angst(begeleiding)

Het kan voorkomen dat u angst heeft voor de tandarts. In sommige gevallen is het zo erg dat u uw gebit niet meer wilt laten controleren of laten behandelen. Het is van belang voor uw gezondheid dat u uw gebit goed verzorgd en laat verzorgen.

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Wanneer bepaalde tandheelkundige problemen onbehandeld gelaten worden kunnen deze problemen verergeren en uiteindelijk resulteren in pijn. Om dit te voorkomen willen wij u helpen met deze angst; dit middels goede communicatie, heldere afspraken en persoonlijke begeleiding. Stap voor stap helpen wij uw vertrouwen in ons groeien en samen zullen wij streven naar een toekomst waarin u zonder moeite een bezoek aan de tandarts aflegt.

Onderdelen angstbegeleiding:

Angst tandarts

Allereerst is het belangrijk om uw angst te bespreken. Wij vinden het namelijk belangrijk om u zo veel mogelijk op uw gemak te kunnen stellen en zullen dan ook ruim de tijd nemen om u te helpen. Wij zullen samen eerst rustig bespreken wat mogelijke behandelopties zijn en kijken daarna naar de gewenste werkwijze en oplossingen. Zo is het mogelijk om langere afspraken ingepland te krijgen, kunnen wij voor extra comfort zorgen in de behandelkamer middels onder andere een muziekje naar eigen smaak en kunnen wij samen kijken naar eventueel andere wensen om uw gemak te verhogen. Voor ons is het belangrijk dat wij samen werken naar een afspraak geheel zonder angst. Een goede gezondheid voor iedereen is belangrijk voor ons en wij zullen dan ook ons uiterste best doen om dit te bereiken.

Extreme angst

Angst voor de tandarts is niet ongewoon. Een kwart van de Nederlanders zegt hier last van te hebben. Zelfs extreme angst is niet ongewoon; maar liefs 800.000 mensen in Nederland hebben een tandartsfobie en durven niet naar de tandarts gaan. Dit kan een grote invloed hebben op de algehele gezondheid van mensen. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat een slechte mondgezondheid een grotere kans geeft op longontstekingen, aderverkalkingen en hart- en vaatziekten. Om te voorkomen dat uw mondgezondheid en algehele gezondheid achteruit gaan vanwege angst adviseren wij tóch om langs te komen, zodat wij samen kunnen kijken naar een gewenste manier om u van uw angst af te helpen. 

Het is niet altijd mogelijk om iemand van angst af te helpen vóór bepaalde behandelingen plaats moeten vinden. In bijzondere situaties en op aanvraag kunnen wij behandelingen onder lachgas uitvoeren.

Lachgas

Lachgas kan onder andere worden gebruikt bij patiënten met extreme angst. Het heeft een kalmerend effect en zorgt ervoor dat de pijn wordt verminderd. Hierdoor kan elke afspraak prettiger doorlopen worden. 

Voor een behandeling onder lachgas krijgt u een neuskapje op. Het is een vorm van verdoving waarbij u bij bewustzijn blijft. Met het neuskapje op blijft u normaal in- en uitademen. Allereerst krijgt u zuivere zuurstof toegediend en dan stapje voor stapje meer lachgas. Na enkele minuten zult u zich ontspannen en aangenaam voelen. Gedurende de behandeling wordt uw hartslag en zuurstofverzadiging in de gaten gehouden middels een klemmetje op uw vinger. Het fijne van lachgas is dat het snel effect heeft. Een behandeling onder lachgas wordt door vrijwel iedereen prettig ervaren. Aan het eind van de behandeling zal extra zuurstof worden toegediend, waardoor de lachgas effecten verdwijnen en u weer normaal de praktijk kan verlaten.   

 

angstbegeleiding tandarts

Angst bij kinderen

Angst voor een tandartsbezoek ontstaat vaak al op jonge leeftijd. De omgeving met witte jassen en de harde geluiden van het instrumentarium worden door jonge kinderen vaak als heftig ervaren. Om die reden adviseren wij om jonge, angstige patiënten naar de praktijk te brengen voor enkele wensessies. Hier leren de kinderen om te wennen aan de instrumenten, de geluiden en tandartsen.

Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die in hun jeugd een slechte mondgezondheid hebben gehad op latere leeftijd vaker gebitsproblemen hebben. Daarnaast is het ook wetenschappelijk bewezen dat een slechte mondgezondheid kan zorgen voor een slechtere algehele gezondheid. Om dit te voorkomen is het van belang om de angst vroeg onder ogen te zien en samen met de praktijk ervoor zorgen dat deze angst geheel verdwijnt. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij Kindertandheelkunde

Wilt u meer informatie over angstbegeleiding? Neem dan contact met ons op door te bellen of door het contactformulier op onze website in te vullen.